MCR CTIF

27.10.2022 07:12

Družstvo SDH Vlčnov M3 je mistrem republiky v klasických disciplinách CTIF

XIII. Mistrovství České republiky v klasických disciplínách CTIF se tradičně konalo na konci září ve Dvoře Králové nad Labem. Po letní hasičské olympiádě ve slovinské Celje se  téměř všechna olympijská družstva zúčastnila na tomto mistrovství. Navíc přijelo jedno nové družstvo, dvě družstva ze Spišské Nové Vsi a jedno družstvo z Polska - celkem 17 družstev. Za krásného podzimního počasí mělo mistrovství vysokou úroveň, prezentovanou především výkony jednotlivých družstev a odborným rozhodováním rozhodčích. Do této scenérie výborných výkonů a celkové pohody výrazně přispělo i družstvo SDH Vlčnov M3. Připomínám jen již několik let známou skutečnost, že náš tým je nejstarší s věkovým průměrem 62 let – nejmladší 48 let, nejstarší 74 let.

První požární útok CTIF s náhradníkem na důležitém postu strojníka nám vyšel náramně a bez trestných bodů. Časem 50,95 s jsme si vytvořili osobní rekord. Druhý útok byl již trochu ovlivněn chybičkou na sacím vedení, přesto opět čistý a časem pod 52 sekund. To, že jsme předvedli v útoku mimořádný výkon ocenili i soupeři a vyprovodili nás potleskem. Rovněž ve štafetě CTIF jsme bojovali na hranici svých možností a dosáhli čas 74,29 sekund. Součet časů a kladné body za náš věk dal tušit výborný výsledek v nejobsazenější kategorii tzn. v kategorii muži B.

Vyhlášení výsledků v jednotlivých kategoriích potvrdil skutečnost, že vlčnovjané se stali zcela zaslouženě mistry České republiky v kategorii muži B a to před věčným rivalem z Chlumce nad Cidlinou. Mimořádný výsledek, který družstvo dosáhlo se výrazně projevil i v celkovém pořadí, tzn. bez rozdílu kategorií, kde Vlčnov obsadil vynikající třetí místo za vítězným profesionálním družstvem Hasičského záchranného sboru Královehradeckého kraje a druhými muži ze Spišské Nové Vsi (Slovenská republika). 

Určitě nelze úplně srovnávat mistrovství republiky s dosaženými a ceněnými výsledky na hasičské olympiádě ve Slovinsku. Na hasičské olympiádě je na každé družstvo vyvíjen výrazný tlak, družstva mají větší zodpovědnost za výkon, na závodníky působí specifika cizího prostředí a nezvyklosti v používaných jiných technických prostředků, přesto jeden parametr uvedu. Na olympiádě vlčnovští „mladíci“ dosáhli 397,04 bodu a na tomto mistrovství republiky rekordních 405,76 bodu, tzn. o 8,64 sekund lepší! No a tím druhým aspektem, díky kterému jsme dosáhli v Dvoře Králové nad Labem výborný výsledek a mistrovský titul, byla skutečnost, že jsme doléčili všechny zdravotní problémy, které nás na olympiádě v určitých fázích určitě omezovaly.

Jestliže po olympiádě a před mistrovstvím republiky jsme někteří pomalu uvažovali o ukončení aktivní činnosti v těchto krásných disciplinách, po tomto výrazném úspěchu to bohu dík již tak nevypadá. Titul zřejmě nám „mladíkům“ nalil důležité síly, a hlavně odhodlání k tomu, že se pokračuje dál! Vždyť ani většina soupeřů, pořadatel a organizátor si, dle jejich tvrzení, nedovedou představit, že by novodobí zakladatelé kategorie muži B (2011), tzn. chlapci vlčnovjané, na mistrovství ČR chyběli. 

 

Stanislav Moštěk - velitel družstva a starosta sboru

SDH Vlčnov M3 mistři ČR v klasických disciplinách CTIF v kategorii muži B – klečící zleva – Josef Janíček, Pavel Dacík, Stanislav Moštěk a Antonín Knotek. Stojící zleva – Miroslav Indra, Jiří Polášek, Zdeněk Ančík, Jaroslav Pechal a František Zemek. Na fotografii schází Jiří Bláha.

 

SDH Vlčnov M3 mistři ČR v klasických disciplinách CTIF v kategorii muži B – klečící zleva – Antonín Knotek, Stanislav Moštěk, Josef Janíček a Miroslav Indra. Stojící zleva – Zdeněk Ančík, Pavel Dacík, Jiří Polášek a Jaroslav Pechal. Na fotografii schází František Zemek a Jiří Bláha.