Družstva SDH Vlčnov postoupily na olympiádu

27.10.2016 22:18

Družstva SDH Vlčnov budou potřetí v řadě reprezentovat Českou republiku na hasičské olympiádě, tentokrát v rakouském Villachu - 2017

Ženy – mistryně republiky, muži M1 – 4. místo  a muži M3 – 2. místo

Tentokrát v průběhu 8. Mistrovství České republiky v klasických disciplínách CTIF, které se konalo 24. září 2016 ve Dvoře Králové nad Labem, nešlo jen o mistrovské tituly, ale závod byl zároveň i kvalifikací na hasičskou olympiádu, která se bude konat v červenci příštího roku v Rakousku. Vlčnovští hasiči již poznali nezapomenutelnou a nenapodobitelnou atmosféru absolutního vrcholu hasičského sportovního snažení a to na olympiádě v Ostravě 2009 (dvě družstva) a naposledy ve Francii 2013 (čtyři družstva).

Příprava čtyř družstev na tuto akci nebyla vůbec jednoduchá. Zapracovat do zajetých sestav nové závodníky si vyžaduje značnou dávku trpělivosti, obětí a odhodlanosti. I samotná organizace tréninků vzhledem k množství směnařů a studentů dojíždějících jen na víkend z různých koutů republiky byla nesmírně náročná. V březnu jsme absolvovali ve Vlčnově společný instruktážní trénink se špičkovým rakouským týmem. Ochota zahraničního týmu (možného soupeře na olympiádě) pomoct a poradit byla nevšední. V měsíci duben jsme uspořádali 8. ročník soutěže O vlčnovský pohár CTIF. Vydařená soutěž i díky dotaci z OSH UH, SH ČMS a Zlínského kraje, byla letos zařazena do nově vzniklé Ligy CTIF a zúčastnil se jí i rekordní počet 15 družstev. Díky dotaci z obce Vlčnov se nám podařilo pro naše družstva pořídit novou soutěžní obuv a další výstroj. 

Jak tedy dopadlo účinkování našich týmů na tomto veledůležitém mistrovství? Na začátku závodů byla na každém kroku cítit značná nervozita a napětí a to jak v řadách soutěžních týmů, tak i v řadách rozhodčích, kteří měli poprvé nad sebou dohled přísných rakouských kolegů. Nervozitu v řadách jednotlivých družstev způsobila i skutečnost, že nebyl na začátku zařazen obvyklý trénink s rozhodčími a samotný stav společných technických prostředků nebyl úplně ideální. Taky první pokusy většiny družstev odpovídaly nečekaným a neobvyklým skutečnostem - plno chyb, množství trestných sekund. Až ve druhých pokusech se situace uklidnila a většina družstev na nečekané podmínky dokázala zareagovat – tzn. mírně zpomalila a kladla větší důraz na preciznost provedení.

Naši muži M2 skončili ve své kategorii na šestém místě, když se právě nedokázali vypořádat s nástrahami společného nářadí. Je to škoda, že tento tým bude na olympiádě chybět, protože v přípravě podával nejlepší výkony hluboko pod 40 sekund.

Naši muži M1 opět dokázali, že umí zapnout a soustředit se v pravou chvíli. Tým s řadou změn v sestavě se scelil na poslední chvíli. V druhém pokuse o všechno (přes 5 sekundovou penalizaci) zabojoval, přidal výbornou štafetu a obsadil čtvrté místo, které zaručuje postup na olympiádu.

Muži M3 (věkový průměr družstva 56 let – nejmladší závodník 50 let, nejstarší závodník Zdeněk Ančík 68 let) byli ve druhém pokuse bezchybní a ve své kategorii obsadili druhé místo. Díky vysokému věkovému bonusu si toto nejstarší družstvo v ČR s přehledem vybojovalo účast v Rakousku.

Nejlépe se dařilo našim ženám, o kterých se v průběhu roku příliš, jako o favoritkách, nemluvilo. Přes „uslzený“ první pokus (výborný čas ale množství trestných sekund) se děvčata nadechla k bezchybnému a rychlému druhému pokus. V součtu dvou disciplín (požární útok CTIF a štafeta CTIF) ženy SDH Vlčnov svoji kategorii vyhrály a staly se překvapivými, ale naprosto zaslouženými mistryněmi republiky. V absolutním pořadí děvčata obsadila 2. místo za ženami Frýdek Místek - Skalice. Samozřejmě, že naše ženy příští rok budou reprezentovat sbor, obec a republiku na hasičské olympiádě.

Radost, uspokojení i určité zadostiučinění postupujících družstev gradovala při a hlavně po slavnostním vyhlášení celého mistrovství. Sbor dobrovolných hasičů Vlčnov potvrdil, že stále patří mezi absolutní špičku v disciplinách CTIF. Tři týmy z Vlčnova, tzn. téměř čtvrtina výpravy České republiky v disciplinách CTIF, budou reprezentovat Českou republiku na hasičské olympiádě v Rakousku.

Stanislav Moštěk – vedoucí a trenér kolektivů CTIF  

Tým M3 vytváří sací vedení požárního při útoku CTIF 

https://9774117eb4.clvaw-cdnwnd.com/9c41044074fc67d4c9bf1835a15431be/200000556-344223634b/DSC_0170.jpg

Ženy při štafetě CTIF - Veronika Pestlová předává Monice Remešové 

Tým M1 před požárním útokem CTIF - soustředění, napětí

Tým M1  vytváří sací vedení při požárního útoku CTIF

Tým M1 při štafetě CTIF - Jakub Novák překonává lávku 

Tým M2 - 6. místo 

Tým M1 - 4. místo - Postup na hasičskou olympiádu - Rakousko 2017

Mistrovský tým žen SDH Vlčnov - Postup na hasičskou olympiádu - Rakousko 2017

Tým M3 s rozhodčími - 2. místo - Postup na hasičskou olympiádu - Rakousko 2017